Stevens exterior gateway

 

 

Stevens Institute of Technology Academic Gateway Center

architecture, higher education
Type
Higher Education
Scale
90,000SF
Location
Hoboken, NJ

WRT was engaged by Stevens Institute to master plan the expansion of its campus overlooking the Hudson River. The plan called for new classroom, research, residential, and student life facilities. The campus masterplanning effort encompassed a major rethinking of Stevens’ open space network, which will include a significant new linear park designed to reorient the campus center toward sweeping views of Manhattan. Each new building will be designed and sited to engage and animate this green corridor which is also intended to serve as a semi-public park for the City of Hoboken.

Enhancing community connections was a large part of the master plan, and several specific architectural projects emerged as a result. Taken as a whole, these projects will not only enhance the lives of the Institute’s students and faculty, but they will also allow Stevens to address many recent issues in campus planning including innovations in teaching environments, community outreach, and sustainability.

Central among these projects is the Academic Gateway Center. The value and importance of the Academic Gateway is a direct expression of the Institute’s commitment to innovation. 

Stevens MP - 1
stevens second floor study
stevens study nook

Critical to this project has been the careful consideration and study of site adjacencies, constraints, and opportunities relative to the Institute’s urban location and density. The LEED Gold Academic Gateway Center houses a highly varied set of academic units, including the Digital Learning Library, the Computer Science Department, the Center for Innovation in Engineering and Science Education, the Bio-Innovation Center, as well as the Innovation and Design Laboratory.  

stevens gateway exterior
stevens interior atrium study view

The Institute’s goals also include the phased construction of a center for technological advancement, straddling Stevens’s east part of the intersection at Hudson and 6th Streets. The two wings are connected by a dramatic arched sky bridge entrance to the new landscape of the lower pedestrian campus. The sky bridge also creates an extraordinary meeting and seminar space with Hudson River and Manhattan views. The project includes instruction spaces, faculty offices, meeting rooms, classrooms, and laboratories. 

stevens exterior glass atrium
Stevens Interior Stair